Verhalenwedstrijd ‘een dag uit het leven van een anderhalve meter maatschappij’

De verhalenwedstrijd ‘een dag uit het leven van een anderhalve meter maatschappij’ van het Amstelveens Nieuwsblad in samenwerking met Stadsverhalen Amstelveen is gewonnen door Meliza de Vries. Uit de inzendingen blijkt dat deze coronatijd herinneringen doet herleven en nieuwe activiteiten tot stand brengt. De natuur krijgt grotere waardering, de stilte spreekt. En vooral:  alledaagse dingen komen nu in een ander daglicht te staan. Meliza van harte gefeliciteerd. Hieronder haar verhaal.

Vermist

Ik ben zijn knuffel kwijtgeraakt. Best knap om iets kwijt te raken tijdens de coronacrisis. Mijn radius is niet groter dan tien meter en ik heb een klein huishouden. Iets kwijtraken in deze tijd is een groot verlies. De afstand tussen alles is groter dan bedoeld. Je mist een ander al en dan ineens definitief. Abel mist zijn konijn.

Vroeger zag ik het berichtje van ouders in de supermarkt, tussen de vragen naar een schoonmaker of wie een vouwwagen wilde overkopen, of iemand konijn, beer of aap heeft gevonden. Soms met een foto erbij. Ik heb vaak gedacht: gletsjers verschuiven, aardkorsten scheuren, ijsberen spartelen op hun ijsberg en jij bent je konijn kwijt. Koop een nieuw konijn.

Maar nieuwe konijnen hebben een zachtere vacht dan konijnen die het bed hebben gedeeld, ruiken naar plastic verpakkingen en niet naar één soort wasmiddel. Nieuwe konijnen hebben een egale kleur en geen slijtageplekken. Plekken waar een mens zijn verdriet in heeft gelegd om een fles te weinig, omdat de nacht niet genoeg gebroken is, omdat de nacht geen dag is, geen torens van blokken heeft, geen dieren in allerlei kleuren, geen soepstengels, niet 100 keer hetzelfde liedje, geen stoepkrijt, geen waterige ranja en geen hond die aan je tenen likt. Zo’n konijn.

Ik zoek naar een foto van het konijn en een digitale punaise. Vermist: pluizig konijn. Luistert naar de naam konijn. Te herkennen aan een bruine kleur, plat onderlijf, slijtageplekken op het linkeroor.

Bekijk ook de uitzending van AmstelveenSpreekt, 15 juni 2020, waarin Meliza haar verhaal voorleest.

AmstelveenSpreekt